• Παρουσίαση βιβλίου για την ιστορία του Ελλ. Στρατού

24-05-2016

Ο Σύνδεσμος εφέδρων αξιωματικών Ν. Λάρισας και οι εκδόσεις Σάκκουλα Α.Ε. παρουσιάζουν το έργο του Νομικού – Διεθνολόγου Δρος Ιωάννη Παπαφλωράτου «Η ιστορία του ελληνικού στρατού (1833 – 1949) – Η δράση των I – VIII Μεραρχιών Πεζικού».

Το προλογίζουν ο στρατηγός κ. Μιχαήλ Κωσταράκος, Επίτιμος Αρχηγός ΓΕΕΘΑ και ο αντιστράτηγος ε.α. Δημήτριος Τόρβας, Επίτιμος Διοικητής ΙΧ Μεραρχίας Πεζικού.

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στο Χατζηγιάννειο Δημοτικό Πνευματικό Κέντρο Λάρισας την Τρίτη, 24 Μαΐου 2016 και ώρα 19:00. Χαιρετισμό θα απευθύνει ο πρόεδρος του Συνδέσμου Εφέδρων Αξιωματικών Ν. Λάρισας κ. Απόστολος Βερέμης ενώ το έργο θα παρουσιάσουν οι κ.κ. Χρήστος Μπολώσης, υποστράτηγος ε.α. και Βασίλειος Παπαθανασίου, υποστράτηγος ε.α.

Την παρουσίαση θα συντονίσει ο κ. Νικόλαος Κουφοδήμος, Δικηγόρος – Γενικός Γραμματέας Συνδέσμου Εφέδρων Αξκών Ν. Λάρισας.

Ο συγγραφέας στο έργο του πραγματεύεται την ιστορία του Ελληνικού Στρατού αλλά και του ιδίου του ελληνικού κράτους από την άφιξη του Βασιλέως Όθωνος στην ελληνική επικράτεια (το 1833) έως την κατανίκηση των δυνάμεων του αυτοαπακολούμενου «Δημοκρατικού Στρατού» από τις κυβερνητικές δυνάμεις (το 1949). Επιπλέον, ο συγγραφεύς παραθέτει το σύνολο σχεδόν των διπλωματικών κειμένων, τα οποία υπέγραψαν οι ελληνικές κυβερνήσεις της προαναφερθείσης χρονικής περιόδου, καθώς και πληθώρα στοιχείων για τα τεκταινόμενα στην πολιτική ζωή της χώρας.Ακολούθως υπάρχει ένα αυτοτελές παράρτημα, στο οποίο εκτίθενται αυτούσια διάφορα κείμενα, όπως το σουλτανικό φιρμάνι της 27Φεβρουαρίου / 10ης Μαρτίου 1870, με το οποίο αναγνωρίστηκε η σύσταση της βουλγαρικής Εξαρχίας, η σύμβαση της Κωνσταντινουπόλεως του 1881 (με την οποία η Θεσσαλία ενσωματώθηκε στην Ελλάδα), το πρωτόκολλο της παραδόσεως της Θεσσαλονίκης στον Ελληνικό Στρατό, το τηλεγράφημα των ηγουμένων των Μονών του Αγίου Όρους προς τον υπουργό Εξωτερικών της Ρωσσίας το 1913, τα κείμενα των Συνθηκών του Λονδίνου (1913), του Βουκουρεστίου (1913) και της Λωζάννης (1923), των πρωτοκόλλων συνθηκολογήσεως του Ελληνικού Στρατού με τις δυνάμεις του Άξονος το 1941 κ.α Τέλος, στο σύγγραμμα εκτίθενται αρκετές φωτογραφίες, πολλών εκ των οποίων βλέπουν για πρώτη φορά το φως της δημοσιότητος.

Go back