• ΜΑΚΕΔΟΝΟΜΑΧΟΣ 2016

28-04-2016

ΜΑΚΕΔΟΝΟΜΑΧΟΣ 2016 . Εμπειρίες ζωής !!

 

Για δεύτερη φορά συμμετείχε ο ΣΕΑΝ ΛΑΡΙΣΑΣ στην άσκηση «ΜΑΚΕΔΟΝΟΜΑΧΟΣ» , φέτος με το περίπολο ΑΧΙΛΛΕΥΣ.

Η άσκηση διεξήχθη στα βουνά της Ημαθίας ,στα βουνά της Παναγίας Σουμελά στις 22 έως 24 Απριλίου 2016.

Μετά τα διαδικαστικά , και όταν το περίπολο ήταν έτοιμο , ελέχθησαν οι διαβιβάσεις και ενημερώθηκε η ομάδα επί της Γενικής και Ειδικής τακτικής κατάστασης. Το περίπολο διετάχθη να κινηθεί προς μία συντεταγμένη  προς μια συντεταγμένη 14 χλμ μακριά και να συνενωθούν με τα εκεί τμήματα. Τονιζόταν ότι όλη η περιοχή είναι θέατρο επιχειρήσεων και ότι αποτελουν ομάδα μάχης που επιδιώκει την επαφή για να αναγνωρίσουμε έτσι τις θέσεις-προθέσεις-δύναμη του εχθρού.

Οι «εχθρικές» ενέδρες ήταν έτσι σχεδιασμένες ώστε να μην αφήσουν τα περίπολα να χαλαρώσουν κατά την πορεία , δίνοντας την αίσθηση ότι ο εχθρός διεξήγε επιβραδυντικό αγώνα.

Η οργάνωση και εκτέλεση της άσκησης ήταν εξαιρετικά δύσκολη και επίπονη αφού οι άνδρες που επάνδρωναν τα ΣΤΕΚ έπρεπε να μείνουν σε επαγρύπνιση για 12 ώρες μέχρι να αντικατασταθούν , παραμένοντας στο βουνό για 48 ώρες.

Τα μέλη μας Έφ. Αξκοί κατάφεραν σε σύνολο είκοσι δοκιμασιών:

Τρείς πρώτες θέσεις

  • Ενέδρα Νο3
  • Αίτηση πυρών πυροβολικού
  • Αναφορά περιπόλου

Κατάφεραν τρείς δεύτερες θέσεις

  • Διαχείριση αιχμαλώτου
  • Ενέδρα Νο2
  • Προσέγγιση Ελικοπτέρου

Κατάφεραν μία Τρίτη θέση

  • Διαβιβάσεις

Στην άσκηση συμμετείχαν συνολικά 39 Αξιωματικοί και 253 Υπαξιωματικοί και Οπλίτες.

Λίγα λόγια για την άσκηση:

1Η Ενέδρα

Μετά από 800 μέτρα κίνησης πραγματοποιούταν η πρώτη επαφή με ομάδα αναγνώρισης του εχθρού,4 αντρών, που τυχαία έβγαινε στο βουνό μπροστά τους μέσα από την πυκνή ανοιξιάτικη βλάστηση. Από την σφοδρότητα της επαφής γινόταν ευθύς αντιληπτό ότι δεν θα ήταν μια απλή πορεία 14χλμ!

2η Ενέδρα

Μετά από 3 χλμ ανηφόρας ΄΄έπεφταν΄΄ σε ευκαιριακή ενέδρα 2-3 ανδρών του εχθρού

3η Ενέδρα

Με την έξοδο τους από την πυκνή βλάστηση και την κίνηση στο ανοικτό περιβάλλον των ανεμογεννήτριων μπορεί κάποιοι να πίστεψαν ότι ο κίνδυνος πέρασε όμως ο εχθρός παραμόνευε και τους χτύπησε για μια ακόμα φορά.

Οι ενέδρες ήταν έτσι σχεδιασμένες, ώστε να μην αφήσουν τον κόσμο να χαλαρώσει κατά μήκος της πορείας, δίνοντας όμως και την αίσθηση ότι ο εχθρός έχει σχέδια για την περιοχη και ειχε εκπέμψει περίπολα μάχης, διεξάγοντας, σύμφωνα με το σενάριο, επιβραδυντικό αγώνα. Όπως καταλαβαίνετε, αυτές οι πληροφορίες ενδιέφεραν πολύ τα προϊστάμενα κλιμάκια και αποτελούσαν κύριο υλικό στην απενημέρωση…

Οι ενέδρες αξιολογούταν από τους ενεδρεύοντες σύμφωνα με τον βαθμό που τους δυσκόλεψαν και ένιωσαν επικείμενη καταστροφή και όχι από την χορογραφία των Β.Ο.Ε.

Όλες οι ενέδρες ήταν πολύ δύσκολες στην οργάνωση-εκτέλεση, καθώς καλούνταν οι άνδρες που τις επάνδρωναν να μείνουν σεεπαγρύπνηση για 12 ώρες(!), μέχρι να αντικατασταθούν, παραμένοντας στο βουνό για 48 ώρες συνολικά…

Μαχη Αστικού Περιβάλλοντος, Α.Ε.Μ., Αίτηση πυρών όλμων (Oικισμός Αγίας Παρασκευής)

Όταν τα περίπολα έφταναν στην συντεταγμένη που τους δόθηκε αρχικά, έβρισκαν στο σημείο Αξ/κούς που τους ενημέρωναν για την αποστολή τους. Aυτή ήταν να ελέγξουν έναν οικισμό που είχε καταλάβει ο εχθρός για ένα 24ωρο και μετά αποχώρησε. Στην πραγματικότητα, εκεί αξιολογούνταν: α)στην κίνηση σε αστικό περιβάλλον και β)στην εύρεση-αντιμετώπιση αυτοσχέδιων εκρηκτικών μηχανισμών, δυο πολύ βασικά στρατιωτικά αντικείμενα που απαιτούσαν γνώσεις από ασκούμενους και αξιολογητές.

Μόλις τελείωναν, διατάσσονταν να μεταφέρουν σε παρακείμενο λόφο, όπου ήταν ταγμένοι οι όλμοι του λόχου κιβώτια με πυρομαχικά (πετρες...)∙ μόλις αφικνύοταν εκεί, ο επικεφαλής Αξ/κος τους ζητούσε να εξάγουν στοιχεία βολής για τον οικισμό που μόλις πριν είχαν ελέγξει (βολή εγγύς των φιλίων τμημάτων), καθώς ο εχθρός είχε εισέλθει σ αυτόν. Κατόπιν τούτου, λάμβαναν διαταγή για κίνηση σε νέα αποστολή .

Διέλευση Υδάτινου Κωλύματος

Στο σημείο καλούνταν να διέλθουν με χρήση λέμβων υδάτινο κώλυμα, καθώς ήταν ο μόνος τρόπος να περάσουν απέναντι. Μόλις όμως βρίσκονταν στα μέσα της λίμνης, τους έβαλε ο εχθρός και έπρεπε να εξέλθουν ταχέως από συγκεκριμένο σημείο όπου φαινόταν η ευχέρεια πλοήγησης-χειρισμού της λέμβου .

Μεταφορα τραυματια

Κατά την διάρκεια του προηγούμενου περιστατικού, τραυματιζόταν ο περιπολάρχης και αφού δενόταν στο φορείο, τα μέλη του περιπόλου διατάσσονταν να τον μεταφέρουν σε οικισμό σε απόσταση 2100 μ, όπου λειτουργούσε ΚΙ.Χ.Ν.Ε. Η κίνηση χρονομετρούταν.

Ο παράγοντας τύχη ήταν σημαντικός εδώ, καθώς κάποια περίπολα είχαν περιπολάρχη 70 κιλά και άλλα 150 κιλά!!

4η Ενέδρα

Μέσα στα δεινά τους, καθώς βρεγμένοι μετέφεραν τον τραυματία επικεφαλής τους, μετά από 2 χλμ κουβαλήματος έπεφταν σε ενέδρα 2 ανδρών. Το καλό εδώ ήταν ότι έπαυε η μεταφορά τραυματία και δίνονταν οδηγίες για την επιστροφή τους στην βάση.

5η Ενέδρα

Η τελευταία ενέδρα για να μην ξεχνιούνται….

Κίνηση πεζικού για κατάληψη υψώματος

Κατά την επιστροφή τους συναντούσαν φίλιο αξιωματικό που τους ενημέρωνε για την τακτική κατάσταση στην περιοχή, καθώς ο εχθρός με δύναμη ομάδας πεζικού είχε καταλάβει ύψωμα που δέσποζε της ΚΟΑ. Αποστολή τους να ενταχθούν στην διμοιρία που είχε διαταχθεί να επιτεθεί ως η δεύτερη ομάδα της, αναλαμβάνοντας και την κύρια προσπάθεια στο κέντρο, αφού δίνονταν οι τελευταίες οδηγείες δίνονταν η διαταγή για την επίθεση. Στα πρώτα μέτρα της κίνησης, η ομάδα έχανε τον επικεφαλής της, καθώς αυτός έπεφτε νεκρός∙ στην συνέχεια και κατά την διάρκεια της επίθεσης, έχανε και τον νέο επικεφαλής (βοηθό), καθώς αυτός έπεφτε τραυματίας∙ έτσι θα έπρεπε να λειτουργήσει η ιεραρχία στην ομάδα και ο αμέσως αρχαιότερος να αναλάβει την διοίκηση σε μια πολύ δύσκολη φάση της επίθεσης και πολύ κοντά στον εχθρό. Έπειτα, και μετά την κατάληψη του υψώματος, έπρεπε να περάσουν στην φάση της σταθεροποίησης προετοιμαζόμενοι για εχθρική αντεπίθεση.

Στην συνέχεια τους δινόταν νέα διαταγή για συνέχισης της πορείας.

Αίτηση αεροδιακομιδής & οργάνωση Ζ/Π Ε/Π

Στην διάρκεια της πορείας μέσα σε δασωτό δέχονταν πυρά από ευκαιριακή ενέδρα και ένας άνδρας της ομάδας τραυματίζονταν σοβαρά. Ο ομαδάρχης έπρεπε να ζητήσει επίγουσα αεροδιακομιδή, αφού πρώτα έπρεπε να μεταφέρει τον τραυματία σε κατάληλη για προσγείωση ελικοπτέρου τοποθεσία, να την εξασφαλίσει και να κατευθύνει το ελικόπτερο δίνοντας ακριβής συνταταγμένες. Κατόπιν δινόταν νέα διαταγή για επιστροφή στον ΧΔ.

 

Με την επιστροφή τους στον Χ/Δ, μετά από 26 χλμ πορείας τους περίμεναν άλλες 2 εποχούμενες αποστολές.

Μάχη εκ του σύνεγγυς, έλεγχος προσωπικού του εχθρού,Ά βοήθειες μάχης

Στον ΧΔ διατάσσονταν να συνδράμουν σε επιχείρηση με ειδική δύναμη για εξολόθρευση προσωπικού των ειδικών δυνάμεων του εχθρού που σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες κρυβότανε σε κοντινή παραθεριστική έπαυλη περιμένοντας τη κάλυψη του σκότους για να επιχειρήσει σε στόχο υψηλής αξίας.

Μετά από την ενημέρωση με σχεδιαγράμματα και φωτογραφίες, ακολούθησε η εκπαίδευση στα εργαλεία διάρρηξης (μηχανική) που θα χρησιμοποποιούσαν (breaching tools), η οποία διακόπτονταν, καθώς έπρεπε να κινηθούν ταχέως προς εξάλειψη του εχθρού. Με οχήματα μετέβαιναν στο σημείο όπου άρχιζε ένα από τα καλύτερα ΣΤΕΚ της άσκησης. Ξεκινούσε με πολιορκητικό κριό και cqb και συνεχιζε με διαχείριση προσωπικού του εχθρού, έκλεινε δε με Α’ βοήθειeς μάχης (stress drill) από την εταιρεία Meducation με ρεαλιστική αναπαράσταση τραυμάτων.

Ενέδρα σε εποχούμενη φάλαγγα (dismounted operations)

Τελευταία καλούνταν να μεταβούν σε οχήματα του Σ.Ι.Σ.Ο. και να σπεύσουν προς ενίσχυση μαχόμενων τμημάτων. Ο εχθρός όμως είχε και αυτός προνοήσει και στα τρία χλμ η φάλαγγα έπεσε σε ενέδρα την οποία έπρεπε να εξαλείψει. Μετά από την καταστροφή του εχθρού και καθώς ειχαν καταστραφεί τα οχήματα τους, αναγκάστηκαν να γυρίσουν πίσω πεζοί∙ όσοι δεν μπορούσαν να συνεχίσουν επέστρεφαν με τα οχήματα στερούμενοι των ανάλογων πόντων.

Απενημέρωση

Άμεσα με την επιστροφή τους στον ΧΔ, ζητούνταν από τα περίπολα να δώσουν όλες εκείνες τις πολύτιμες πληροφορίες για τις οποίες μόχθησαν επί 24 ώρες. Έτσι, σε απομονωμένο περιβάλλον απάντησαν σε όλες τις ερωτήσεις που ενδιέφεραν την διοίκηση όπως: θέσεις του εχθρού, δύναμη, οπλισμός, ενδυμασία, πού έγινε τι, αναφορές επαφής, ημερολόγιο διαβιβάσεων, συντεταγμένες, όλη η πορεία πόσα χλμ διένυσαν, έγγραφα που περισυνέλλεξαν από τον εχθρό, αν βρήκαν κατεστραμμένους δρόμους ή υποδομές, αν τα μέρη που κινήθηκαν προσφέρονταν για κίνηση βαρέων αρμάτων κ.α.π.

Την τελετή λήξης τίμησαν με την παρουσία τους εκ μέρους του Γ.Ε.Σ. ο Δκτής της 1ης Μ/Π Υπγος Κος Σίμος, και εκ μέρους του Γ.Ε.ΕΘ.Α. ο Επιτελάρχης του Γ.Σ.Σ. Ν.D.C. GR Υπγος Κος Μπονόρας, αντιπρόσωπος της Ι.Μητροπολεως Βέροιας-Ναούσης-Καμπανίας ο Αρχιμανδρίτης Νεκτάριος Χαλετζης, εκ μέρους της ομοσπονδίας σωματείων εθελοντών πολιτικής προστασίας ο πρόεδρος κος Νάκος, μελή του Δ.Σ. του Ιερού Προσκυνήματος Παναγία Σουμελά και ο αρχηγός παλαιών προσκόπων Βέροιας .

Η τελετή έκλεισε με ένα δρώμενο κατά το οποίο ένα άγημα Ποντίων στρατιωτών υπό τους ήχους της λύρας , μετέφεραν το άψυχο σώμα του συμπολεμιστή τους, έδωσαν όρκο εκδίκησης και στην συνέχεια χόρεψαν τον Πυρρίχιο. Η συγκίνηση πλημμύρισε την καρδιά  τόσο των εφέδρων όσο και του κόσμου που παρακολουθούσε την τελετή, και το μυαλό μας ταξίδεψε στις χαμένες πατρίδες.

Παρακάτω θα βρείτε τον σύνδεσμο που παραπέμπει σε βίντεο με στιγμιότυπα της άσκησης και την τελετή λήξης:

https://www.youtube.com/watch?v=O0CGPQGMQtg

https://www.youtube.com/watch?v=9MsqR-o9M9w

 

Ο πρόεδρος και το ΔΣ αισθάνονται την ανάγκη να ευχαριστήσουν και να συγχαρούν τους Εφ. Αξκούς -μέλη τους-για την συμμετοχή και τις επιτυχίες τους.

Go back