• Ημέρα Τιμής των Έφεδρων Αξιωματικών στη Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων

18-10-2017

Ημέρα Τιμής των Εφέδρων Αξιωματικών στη Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων η 18η Οκτωβρίου 2017.

Την εκδήλωση την ευθύνη της οποίας είχε το ΓΕΕΘΑ τίμησαν με την παρουσία τους ο Αρχηγός ΓΕΣ, ο Επιτελάρχης του ΓΕΕΘΑ, ο Επιτελάρχης του ΓΕΣ, ο πρώην Υφυπουργός Αθλητισμού και Έφεδρος Αξιωματικός Γιάννης Ιωαννίδης, ο πρόεδρος της ΑΠΟΕΑ και ομότιμος καθηγητής του Εθνικού Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Γρηγόριος Κωσταράς, πρόεδροι και αντιπρόσωποι των ΣΕΑΝ ανά την Επικράτεια,  σπουδαστές στρατιωτικών σχολών, ΥΕΑ καθώς και πλήθος Εφέδρων Αξιωματικών.
Την ευθύνη του συντονισμού της εκδήλωσης είχε ο Διευθυντής της Διεύθυνσης Επιστράτευσης Ταξίαρχος Νικόλαος Παπαλιούρας.
Ομιλητές στην εκδήλωση ήταν:
Ο Επιτελάρχης του ΓΕΣ Αντιστράτηγος Αντώνιος Νομικός
Ο Προέδρος της ΑΠΟΕΑ κ. Γρηγόριος Κωσταράς
Ο Πρόεδρος του ΣΕΑΝ Αχαϊας κ. Δημήτριος Αρβανίτης
Ο Πρόεδρος του ΣΕΑΝ Λάρισας κ. Απόστολος Βερέμης
Ο Πρόεδρος του ΣΕΑΝ Δωδεκανήσου κ. Ιωάννης Κανάρης
Ο Πρόεδρος του ΣΕΑΝ Σερρών κ. Βασίλειος Κατιρτζόγλου
Ο Πρόεδρος του ΣΕΑΝ Έβρου κ. Αντώνιος Κεμαλάκης
Ο Πρόεδρος του ΣΕΑΝ Ιωαννίνων κ. Οδυσσέας Κιτσάκης
Ο Αντιπρόεδρος της CIOR κ. Φίλιππος Κωσταράς
Ο Αντιπρόεδρος του ΣΕΑΝ Θεσσαλονίκης κ. Αντώνιος Σαλμανίδης
Το μέλος  του ΣΕΑΝ Πειραιά κ. Αντώνιος Σορώτος 
Ο Αρχηγός ΓΕΣ Αντιστράτηγος Αλκιβιάδης Στεφανής στην ομιλία του αναφέρθηκε στην αξιοποίηση της εφεδρείας ιδιαίτερα μέσα στο τρέχων έτος, αναγνωρίζοντας το έργο και την αποστολή των Εφέδρων, τόνισε δε, ότι ο Έφεδρος Αξιωματικός αποτελεί το συνεκτικό κρίκο που Συνδέει τις Ένοπλες Δυνάμεις με την κοινωνία.

Ακολουθεί η Ομιλία του Προέδρου μας κ. Απόστολου Βερέμη

Διανύουμε το έτος που ονομάστηκε «Έτος της εφεδρείας και της Εθνοφυλακής». Διανύουμε το έτος στο οποίο έγινε με επιτυχία ύστερα από 9 χρόνια το 10ο Πανελλήνιο Συνέδριο και μάλιστα στη Λάρισα. Ακολούθησαν ημερίδες και εκδηλώσεις για τα θέματα αυτά. Γίνεται η σημερινή εκδήλωση «τιμής των Εφέδρων Αξιωματικών», ενώ έχει περιέλθει στη γνώση μου η διεξαγωγή, με διαταγή του ΓΕΣ , ημερίδων και σε άλλες περιοχές.

Η εφεδρεία λοιπόν και ο Έφεδρος Αξκός

Το ερώτημα που εγείρεται είναι: Έχει η Πολιτεία αντιληφτεί το ξεχωριστό ήθος του Έφεδρου Αξκού, την αξία του γενικά και την προσφορά του τόσο στο πεδίο του πολέμου όσο και στην κοινωνία σε καιρό ειρήνης.

Ξεκινάμε από το δεδομένο ότι ανέκαθεν μέσα στην ψυχή του Έλληνα υπάρχει ο πόθος για ελευθερία. Ο Έφεδρος Αξκός ύστερα από την εκπαίδευσή του στις στρατιωτικές σχολές κατάρτισης και προετοιμασίας και τη θητεία του στο στράτευμα μεγιστοποιεί τον πόθο αυτό και γεμίζει την ψυχή του με πατριωτικά συναισθήματα, με αξίες, με αγάπη για την πατρίδα δημιουργώντας έτσι ένα ψυχικό μεγαλείο. Με αυτό μεγαλουργεί στη μάχη, όπου παίζει το ρόλο του μικρού ηγήτορα που είναι υποχρεωμένος να ριχτεί πρώτος στη φωτιά του πολέμου. Έτσι ρίχτηκε και ο Γεώργιος Ντάσκας, Έφεδρος Ανθλγός, στο κεντρικό μέτωπο του Ελληνοϊταλικού πολέμου. Είναι ο δεύτερος φονευθείς αξκός μετά τον Αλέξανδρο Διάκο.

Αυτόν, λοιπόν, τον Αξκό, όπως τον περιέγραψα πιο πάνω, πρέπει να διατηρήσουμε ενθουσιώδη. Και είναι εύκολο. Αναγνώριση θέλει ο έφεδρος και όχι απόρριψη και απομάκρυνση από τις Ένοπλες Δυνάμεις. Η συμμετοχή του Έφεδρου Αξιωματικού σε κύριες εκπαιδευτικές δραστηριότητες της μονάδας, είναι αναμφίβολα το επιστέγασμα της εκπαίδευσής του, αλλά και της ίδιας της επιχειρησιακής ετοιμότητας της μονάδας.

Είναι αδήριτη ανάγκη να υπάρξουν αξιόλογες πρωτοβουλίες που θα βελτιώσουν την κατάσταση της εφεδρικής μας δύναμης και δη των Εφέδρων Αξκών.

Οι Έφεδροι Αξκοί πρέπει να είναι έτοιμοι, όταν τους χρειαστεί η πατρίδα να προσφέρουν τα μέγιστα. Έχουμε παρατηρήσει ότι οι έφεδροι Αξκοί και μάλιστα οι νεαροί, ενθουσιάζονται από τη συνύπαρξή τους με τους μόνιμους σε διάφορες ασκήσεις και εκδηλώσεις. Τα μέλη μας επισκέπτονται συχνά τις εγκαταστάσεις του ΚΕΟΑΧ και άλλες μονάδες της περιοχής όπως την 1η ΣΤΡΑΤΙΑ το ΕΚΑΕ, την 1η ΤΑΞΑΣ, την 32η Μοίρα ΠΒ Πεζοναυτών, το κέντρο χειμερινής εκπαίδευσης της ΣΜΥ και άλλες. Την Κυριακή που μας πέρασε ομάδα του Συνδέσμου μας πήρε μέρος με πολύ ενθουσιασμό στον 1ο Πανελλήνιο Σκοπευτικό Αγώνα που έγινε στο Βόλο και κατέκτησε μάλιστα το ασημένιο μετάλλιο.

Εκπαίδευση και ενημέρωση στα νέα όπλα και τις νέες μεθόδους διοίκησης ζητά ο Έφεδρος Αξκός. Αυτό, βέβαια,  δεν μπορεί να γίνει ούτε αποσπασματικά αλλά ούτε και το βάρος  να το σηκώσουν αποκλειστικά οι ΣΕΑΝ.

Εμείς προσπαθούμε: Αναφέρω χαρακτηριστικά ότι στις 10 Ιούνιου πραγματοποιήσαμε στη Λάρισα σεμινάριο με θέμα «Διαχείριση Τραυματία σε Περιβάλλον Μάχης» και εκτός των Λαρισαίων είχαμε προσέλευση 260 ατόμων από διάφορες πόλεις της Ελλάδας. (Και στρατιωτικών!!).  Σημειώνω δε ότι τα έξοδα του σεμιναρίου τα αντιμετώπισε ο Σύνδεσμός μας. Όμως τα μέσα μας είναι περιορισμένα και η οικονομική μας δύναμη φτωχή. Αντίστοιχα, ο Σύνδεσμός μας διαθέτει ομάδα αυτοδυτών και είμαι σίγουρος ότι και άλλοι Σύνδεσμοι διαθέτουν αντίστοιχες ομάδες.

Το ΓΕΣ, στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας που έχει αναλάβει, απαιτείται όπως ορίσει και βελτιώσει  τις γνώσεις και πρακτικές δεξιότητες που πρέπει να διαθέτει ο Έφεδρος Αξιωματικός και με γνώμονα αυτά να σχεδιάσει τη μετεκπαίδευσή του . Ας αξιολογήσει λοιπόν, τις ανάγκες της Εφεδρείας, τι θέλουμε από αυτή, και να εκπονήσει ένα νέο και ριζοσπαστικό σχέδιο εκπαίδευσης και αναβάθμισής της. Ένα σχέδιο λειτουργικό που θα  έχει την εφεδρεία έτοιμη να βοηθήσει  στην αντιμετώπιση των  προκλήσεων και των ασύμμετρων απειλών που διαμορφώνονται επί των ημερών μας και ίσως γίνουν πιο επικίνδυνες στο μέλλον.

Όλες αυτές οι απειλές που κατευθύνονται και στο εσωτερικό της χώρας θα απαιτήσουν μια πολυάριθμη κινητοποίηση με συμμετοχή και της Εφεδρείας, γι’ αυτό βασικός μας στόχος πρέπει να είναι «πώς θα δημιουργήσουμε μια περισσότερο εκπαιδευμένη και αξιόπιστη Εφεδρεία».

Προσέξτε, λοιπόν, τον Έφεδρο Αξκό, το στυλοβάτη της Πατρίδας μας, αυτόν που υπηρετεί με σθένος την Εφεδρική Ιδέα και λειτουργεί μέσα στην κοινωνία με αυταπάρνηση προσφέροντας κάθε είδους βοήθειας.

Σας ευχαριστώ.

 

Go back